Terug

Gefineerd tafelblad afschuren en opnieuw spuiten

Evenhuis

Wij hebben een tafel van Henny de Jong. Het betreft een eiken tafel met genoest effen fineer. Destijds hebben wij de tafel vanaf de fabriek mahonie laten spuiten, ipv blank essen. Bij aflevering bleek dat de spuitstraat niet goed gereinigd was alvorens het spuiten, waardoor op het mahoniekleurige blad een waas van een lichtere lak te zien was. Het blad is teruggegaan, geschuurd en opnieuw gelakt. Echter het resultaat was niet veel beter. De eigenaar van de meubelzaak die het een en ander voor ons regelde kwam te overlijden, waardoor wij het erbij hebben laten zitten, bovendien nog acht weken aan een campingtafel zagen we niet zitten. Het blad heeft nog steeds vlagen van een lichtere lak, de lak laat los op sommige plekken en er zijn lijnen zichtbaar van de randen van de banen fineer, kortom lelijk. Wij willen het blad netjes hebben: schuren?, opnieuw fineren? en opnieuw lakken? Wat kost zoiets, zou het mogelijk zijn?


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hallo,

 

Het afschuren van een laklaag op fineer is sterk af te raden. Ik vermoed dat uw wijlen meubelmaker dit alsnog op zich heeft genomen omdat hij hierin verwijtbaar nalatig is geweest.

Het risico dat er door de fineerlaag heen geschuurd wordt is zeer groot.

Mijn eerste advies zou zijn opnieuw laten fineren, hoewel dit zeer prijsig kan zijn, daarom ...

mijn 2e advies is een tafelblad van massief eiken te laten maken mits de constructie van uw tafel dit toelaat.

 

Veel succes!

Groeten, Martijn Assen


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Nog een toevoeging;

Bij het afschuren van een donkere afwerklaar op een eiken fineerlaag blijft altijd het de donkere laag duidelijk zichtbaar in de porien van het eiken.

Eikenhout (zeker europees eiken heeft een zeer open poriestructuur waar de afwerklaag (lak/beits/olieetc.) diep in door dringt

 

Groeten,

 

Martijn Assen